Baranja

Tradicionalna baranjska kuća

 

slike9

Baranjska kuća je uska i dugačka prizemnica sa dva prozora okrenuta ulici – sokaku, malim drvenim vratima za domaćina i širokom „kapijom“ za gosta. Nekoć je tu živjelo više generacija zajedno. Kuća je imala mnogo soba u koje se ulazilo sa dugačkog natkrivenog trijema – ganjka, barem dvije kuhinje od kojih je jedna bila ljetna, ostave, pušnice i gospodarske zgrade: štale, svinjce i kokošinjce na koje se nastavljao veliki povrtnjak – bašča. Tehnološkim rječnikom bila je to zaokružena proizvodna cjelina.

 

Baranjska gastronomija

Za razliku od nekih dijelova Hrvatske, u Baranji stanovništvo nije nikad gladovalo, čak ni u vrijeme velikih ratova. Uvijek su postojali viškovi kvalitetnih proizvoda; kulena, kobasice, slanine, čvaraka, voća, povrća te njihovih prerađevina koje su seljaci nosili u gradove. U rijekama koje opasuju Baranju, Dravi i Dunavu oduvijek je bilo obilje ribe, a u šumama divljači.

Velike zajednice u kojima živi više generacija stvar su prošlosti, ostale su kuće s puno praznih soba i kvalitetna hrana, a domaćini su se zaželjeli društva, posjeta, priče i veselja kao u stara vremena. 

Dominantna riba, divljač, suhomesnati proizvodi te prerada povrća. Demonstracija i prezentacija pripreme domaće hrane pred gostima.

Kopačevo

Selo Kopačevo smješteno je uz sam rub parka prirode Kopački rit. U Kopačevu živi većinsko mađarsko stanovništvo. Ovome selu posebnost daje blizina parka prirode i njegova tradicija ribolova. Naselje postoji još od rimskih vremena kada se zvalo Ad Labores, tragovi starog rimskog naselja mogu se pronaći na starim zemljovidima beljskog vlastelinstva iz 18. stoljeća. Odličnu podlogu za razvoj turizma u Kopačevu čini dobra prometna povezanost, blizina velikih urbanih područja (10 min od Osijeka) i očuvanost sela, kuća i starih običaja.

Mještani Kopačeva do 60-ih godina prošlog stoljeća bili su ribiči, ali proglašenjem Kopačkog rita Parkom prirode zabranjuje im se ribolov. Ribarski dani organiziraju se u znak sjećanja na ribarska vremena, a zamišljeni su kao promocija mjesne tradicije i seoskog turizma.

Ribarski dani održavaju se u dane vikenda. U organizaciji sudjeluje gotovo cijelo selo, poslovi obuhvaćaju organizaciju pripreme priprema tradicionalne hrane; fiš paprikaš, pržena riba, šaran u rašljama, dimljena riba. U manifestaciji sudjeluju i vinari okolnih krajeva; Zmajevac, Batina, Suza. Proizvođači kolača, meda, cvjećari, a na sve to se nadovezuje ponuda tradicionalnih baranjskih nošnji i starih alata.